Angst

Angst is een waardevolle emotie. Een aangeboren alarm dat mensen helpt om te overleven bij gevaar. We hebben een instinct voor naderend onheil. We zijn geprogrammeerd om zo snel mogelijk weg te komen van de bron van angst. Sommige mensen gaan vechten. Anderen doen niets. Angst kan verlammen.

Angst is een belangrijk instrument voor politici om stemmen te winnen. Ze slaan alarm, versterken de onzekerheid die al in mensen leeft en presenteren zichzelf als de ultieme oplossing voor alle problemen in het land. Ze bespelen het kloofinstinct: de neiging van mensen om de wereld overzichtelijk in tweeën te delen.

Het probleem is dat angst in ons lichaam zoveel ruimte en energie vraagt, dat we niet meer goed kunnen nadenken. Rationele argumenten en cijfers kunnen de angst niet beteugelen.

De angst onder woorden brengen en in de ogen kijken is het enige wat echt helpt om vertrouwen te krijgen. Dat je durft te ontdekken dat angst voor de ander verbonden is met angst om jezelf te verliezen. Dat je niets bent. Dat je er niet mag zijn. Dat tegen je wordt gezegd: jij hoort hier niet.

Angst overwinnen in je eentje is heel moeilijk. Je hebt een ander mens nodig om vertrouwen te spiegelen. Angst voor ‘vreemde’ mensen kan schadelijk zijn, maar vertrouwen kan bergen verzetten. Veel mensen hebben het ervaren: gaandeweg kan vertrouwen zelfvertrouwen worden.

Verdieping

Xenofobie (Oudgrieks: ξένος xénos, vreemdeling en φόβος phóbos, angst/vrees) is een irrationele en/of obsessieve angst voor vreemden, buitenlanders of buitenlandse voorwerpen/zaken. Xenofobie wordt in het Nederlands ook wel vreemdelingenangst genoemd of soms gelijkgesteld aan vreemdelingenhaat. Xenofobie kan voortkomen uit racisme, en via vreemdelingenhaat leiden tot rassendiscriminatie, haatzaaien, geweld en zelfs genocide. (Bron: Wikipedia)

Het overwinnen van je vreemdelingenhaat, is een bijzonder les voor mensen van alle leeftijden van Max Veldhuijs in zijn boek Kikker en de vreemdeling (7:01).
https://www.youtube.com/watch?time_continue=193&v=wVhX6fvoLJ0

Deze jongeren maakten een eigen versie van het verhaal van Kikker en de vreemdeling (1:43). https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=D9GWfAvZVcA

Kies je huidskleur

Voor Na

Klik op de huidkleur die het meest op de jouwe lijkt.

Schuif daarna de oranje bol naar links.
Wat is je conclusie?