Democratie

Als je rust wilt, moet je in een dictatuur gaan wonen. De machthebbers bepalen wat er gebeurt en hoe. Als het door hen goed georganiseerd is, hoef je zelf niet meer na te denken. In een democratie is altijd onrust en gedoe. Het bruist van de conflicten en demonstraties. We hebben allemaal verschillende belangen, ambities, opvattingen over wat goed is en waar het naar toe moet met het land.

Het resultaat van democratie is vrede, vrijheid en veiligheid. Dat is de praktijk en het streven tegelijkertijd. Er is altijd wel wat te verbeteren, het is nu eenmaal mensenwerk. Democratie is de beste staatsvorm om vrede te bereiken. Wanneer er een conflict is, wordt er heel veel gepraat door burgers, belangengroepen en politici. Er worden afspraken gemaakt en met de nodige compromissen komen die in een wet terecht. Wetten herstellen de vrede, ze pacificeren. Zo werkt een rechtsstaat. De dag nadat de wet is aangenomen, laait de discussie op en rollen de meningen weer over straat. Het is wat rommelig vanuit dictatoriaal perspectief, maar het hoort bij democratie.

We leven in vrijheid. We mogen heel veel, behalve geweld gebruiken om onze zin te krijgen. Democratie heeft ook nadelen: het kost veel tijd en geld en de compromissen zijn niet altijd even helder. Democratie is een uitvinding van mensen en moet door kinderen ontdekt, geoefend en onderhouden worden. Van dat proces deel uitmaken is (meestal) een feest.

Verdieping

1.
Europa heeft ca. 10 jonge democratieën die tussen de 10 en 20 jaar oud zijn. Mogen ze zich ontwikkelen op hun eigen manier? Moet we hun leiders kritiseren of door de EU laten aanpakken? Of de bevolking omarmen? Onderstaand filmpje (3:33) geeft inzicht. Klik hier

2.
Prodemos, Huis voor democratie en rechtsstaat in Den Haag heeft tientallen programma’s ontwikkeld om met kinderen en jongeren democratie te onderzoeken en te beleven in je eigen woonplaats of elders in het land. www.prodemos.nl