Gelijkheid

Mensen hebben een drang naar autonomie, maar ze willen ook verbonden zijn met anderen. Het is vaak moeilijk om daar een balans in te vinden. Je wilt je eigen geschiedenis maken, zelf bepalen hoe je denkt, eet, leeft, en vrijheid ervaart. Daarnaast is er een verlangen om je te verbinden, want zonder die ander waar je mee kunt lachen, die je kunt vertrouwen, waarop je boos en kwaad kunt zijn, wordt het onleefbaar voor mensen.

Enkele honderden jaren geleden bestond individualiteit niet zoals we die nu ervaren. Je behoorde tot een bepaalde stand en afhankelijk daarvan leefde je in angst voor kerk en koning, keizer, admiraal, voor oorlog en geweld. Totdat op allerlei plekken in Europa het licht doorbrak: het idee dat je afkomst geen reden mag zijn voor anderen om je te overheersen. Het is de opvatting dat je mag geloven wat je wilt of helemaal niet, de gedachte dat burgers samen de regering vormen.

Of je nu rijk bent of arm, met wie je wilt samenleven, wat je mening over de regering ook is, het mag niets uitmaken. Mensen moeten gelijk behandeld worden door de overheid en elkaar. Dat vinden we eerlijk. Dat idee is een paar honderd jaar oud en heeft veel strijd gekost. In Nederland is het als artikel 1 en in België als artikel 10 en 11 in de Grondwet opgenomen.

Verdieping

Vrijheid, gelijkheid, burgerschap is een boek van Fernando Savater over de vraag: hoe samen te leven in een wereld waarin de idealen van vrijheid en gelijkheid in botsing lijken te komen met immigratie, integratie, ongelijkheid, intolerantie, fundamentalisme, onbegrip, tweedeling en andere sociale uitdagingen.

Uitgegeven bij Bijleveld, Uitgeverij. ISBN 9789061317043