Geluk

Ons land scoort bijna acht (op een schaal van tien) op de internationale schaal voor geluk. Tegelijkertijd gebruikt één op de zes volwassenen antidepressiva. Zijn we dan toch niet zo gelukkig? Veel mensen hebben geluk als levensdoel en willen dat zo mooi mogelijk etaleren in de sociale media. Het gaat altijd goed, het kan alleen maar beter, hoger, verder en sneller.

Wanneer geluk of supergeluk je doel is, en het lukt niet, dan denken veel mensen dat het aan henzelf ligt. Je bent zelf verantwoordelijk voor je geluk. Wanneer je er dan alleen voor staat, kun je er ziek van worden. Je ongelukkig voelen wordt gezien als een kwaal waar je een medicijn tegen kunt innemen of een psycholoog bij nodig hebt.

Wat mensen nodig hebben is: dat iemand je ziet, dat iemand je hoort. Dat je met je ongelukkigheid, die vanzelfsprekend ook bij het leven hoort, bij een ander terecht kunt. Dat je nabijheid ervaart en soms voelt, een hand, een schouderklop of een paar ogen die je zien.

Hoe kun je gelukkig worden? Door te zorgen voor jezelf, goed te zijn voor een ander, door om te kijken naar de aarde, je oude buurvrouw, een student die richting zoekt of een leerling die even de weg kwijt is. Geluk is geen levensdoel, maar het effect van een verbinding met andere mensen.

Verdieping

Het Hedendaags heldenboek

Volgens Aristoteles bestaat geluk uit 3 componenten: genot, tevredenheid over je situatie op langere termijn en iets voor een ander of de wereld betekenen. Dat laatste toont Rachel van der Pol aan met ‘Het hedendaagse heldenboek’. Een jaar lang verrichtte ze iedere dag een goede daad. (boek alleen nog tweedehands verkrijgbaar of in bibliotheek)

Geluk en vrolijkheid verspreiden
Kleine stapjes om geluk en vrolijkheid te bevorderen, hebben grote effecten in scholen, straten en gemeenschappen. Vriendelijkheid roept gelukshormoon op bij de degene die in actie komt en bij degene op wie de actie gericht is. Kijk het filmpje (1:40) https://www.youtube.com/watch?v=ju3ygNPFH98