Goed nieuws

Mensen zijn gericht op overleven en daarom extra gevoelig voor alarmerend nieuws. Soms vragen ze zich af of er wel een toekomst is voor hun kinderen en kleinkinderen. Doemdenken heeft niet alleen een negatief effect op de levenslust van kinderen, maar er is ook geen enkele reden voor.

Vergeleken met 1990 is de wereld een stuk vrediger geworden. Wereldwijd zijn er zo’n 11 grote gewapende conflicten. Dat zijn 11 oorlogen te veel, maar in 1990 waren het er nog 26. De kans dat we in ons land door geweld om het leven komen is praktisch nul.

De kindersterfte is met meer dan de helft afgenomen sinds 1990, het jaar waarin twaalf miljoen kinderen stierven. Wereldwijd gaan ongeveer evenveel meisjes naar school als jongens. In 2016 hebben 87 landen een democratisch bestuur en zijn er 22 autoritair geregeerde landen. In 1975 waren de verhoudingen omgekeerd.

Waren er in 1990 wereldwijd nog 1,8 miljard extreem arme mensen, vandaag de dag zijn dat er rond de 700 miljoen. 1,1 miljard mensen werkten zich in 28 jaar tijd uit de extreme armoede.

Is er dan niets meer te doen? Nee, dat niet. Steeds meer media brengen nieuws van mensen die zelf hun levensomstandigheden verbeteren. Cijfers van ontwikkelingen op langere termijn kunnen helpen om afstand te nemen van doemdenken. We hebben wel meer dan 100 ideeën om de wereld met kinderen en jongeren nog mooier te maken.

Verdieping

1.
World’s Best News inspireert mensen met nieuws over vooruitgang in de wereld. Vooral in ontwikkelingslanden zijn belangrijke stappen vooruitgezet op het gebied van armoedebestrijding, gezondheid en veiligheid.
www.worldsbestnews.nl/

2.
Jaarlijks wordt de Global Peace Index samengesteld voor alle landen in de wereld. De index wordt gemaakt door de onafhankelijke denktank Institute for Economics & Peace met de focus op vrede als een positieve en haalbare maat voor welzijn en vooruitgang.
PDF