Moed

We willen allemaal wel eens een held zijn: risico’s nemen voor een ander. Moedig zijn, ook al dreigt er gevaar. We zijn het ook, soms. Dan komt het eropaan: niet zeggen dat je het zult gaan doen, niet je goede bedoelingen tonen, niet je overwegingen achteraf, maar dat je het doet op het moment dat het nodig is.

Een leidinggevende tegenspreken, met humor de spanning uit een agressief conflict halen, “stop!” roepen tegen pesters, durven zijn wie je bent, een negatief vooroordeel over vrouwen, vluchtelingen of wie dan ook tegenspreken. Voorbeelden van momenten waarop je even de angst wel voelt, maar toch in actie komt.

Veel mensen denken bij moed aan grote mannen en vrouwen als Mahatma Gandhi, Moeder Teresa, Nelson Mandela en Rosa Parks. Of aan mensen die met gevaar voor eigen leven Joden hielpen onderduiken in de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn moedige mensen, maar er bestaan ook moedige handelingen in óns leven.

Moedig zijn kun je leren door te oefenen, als het even kan samen met anderen. Door inzicht in jezelf te krijgen en te onderzoeken hoe groepsdruk werkt. Door diep adem te halen, iets zeggen of een vraag te stellen en eraan te wennen om soms even helemaal alleen te staan. Door je voeten schrap te zetten, te aarden. Door je kwetsbaar op te stellen en dan maar hopen dat de anderen dit spiegelen.

Verdieping

1
2

Moed, verhalen van gewone mensen in ongewone omstandigheden.
15 verhalen over mensen die in beslissende situaties durven te kiezen en aantonen dat medemenselijkheid niet te onderdrukken valt. Uitgeverij Balans en Nationaal Monument Kamp Vught.