Vrede

Overal waar mensen voor elkaar en voor de aarde zorgen, is vrede. Daar waar mensen een stem geven aan mensen, die de mond gesnoerd wordt, is vrede. Overal waar kinderen en jongeren zich verzetten tegen onrecht, tegen pesten, ontstaat vrede.

Is het je wel eens opgevallen dat het nieuws bijna altijd gaat over oorlog en geweld? Je kunt denken dat er niets anders is, maar er is meer vrede dan je denkt. Vrede is geen nieuws meer omdat het zo vanzelfsprekend is.

Vrede sluit je met je vijanden, soms met tegenzin, vanuit de gedachte dat je door samenwerken meer te winnen hebt dan door strijd. Je kunt vrede zien als een moment in een lange reeks conflicten, die mensen goed hebben opgelost.

Vrede zit in onze genen. We zouden als mensheid nooit zo ver gekomen zijn als we geen aangeboren talent voor empathie, samenwerking en vrede zouden hebben. We hebben wel een veilig nest nodig om vrede te ontwikkelen. We hebben mensen nodig die ons vertrouwd maken met vrede, die met ons gereedschap ontwikkelen. Want als je gereedschap echt kunt gebruiken, kun je alles maken wat je wilt.

Kinderen maken per dag wel 30 conflicten mee maar houden veel van vrede. Ze hebben al heel jong ervaren dat je zonder vrede niet kunt worden wie je bent. Vrede is te doen en haalbaar voor iedereen.

Verdieping

1
2

In The Story of Us gaat Morgan Freeman op zoek naar vrede, het menselijk aandeel in geweld en vernietiging, maar ook het verlangen naar harmonie en vrede. Ook te zien op Netflix. aflevering: the fight for peace