Vrijheid

Zoals een vis water ervaart, zo beleven de meeste mensen vrijheid: vanzelfsprekend. Wanneer vrijheid wordt bedreigd of ingeperkt, gaan mensen ontdekken hoe vrij ze waren en hoe gewoon dat was.

Veel kinderen en jongeren hebben een magische opvatting over vrijheid. Veel volwassenen trouwens ook. Vrijheid is veel geld, lekker eten, mooi lijf, prettig werk. En vooral: geen regels, doen waar je zin in hebt, gaan en staan waar je wilt, met niemand iets te maken hebben en als het even kan zonder toezicht leven van ouders, leraren en managers.

Wanneer we vrijheid gaan onderzoeken, ontdekken we al snel dat het mensen zijn die elkaar vrij kunnen maken. Dat vrijheid met leven, met respect tonen en ontvangen, met regels en wetten samenhangt.

Stel dat er geen regels in het verkeer waren. Auto’s rijden over de stoep en wandelaars picknicken op de snelweg. Het wordt een puinhoop met waarschijnlijk heel veel gewonden. En sport wordt onmogelijk zonder spelregels. Dat geldt ook voor het menselijk verkeer. Wanneer er geen mensenrechten zijn, wordt het een chaos.

Als je vrijheid kunt delen met anderen, als je voor hen kunt zorgen, als je vrienden hebt met wie je kunt lachen, als er mensen zijn van wie je kunt houden, die er altijd voor je willen zijn: dan weet je wat vrijheid is.

Verdieping

Vrijheidscolleges
De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. http://www.vrijheidscolleges.nl/

“Is dit de vrijheid waar mijn vader het over had?” vroeg Massih Hutak zich als opgroeiende tiener af. De rapper en columnist gaf één van zijn Vrijheidscolleges op het ROC Mondriaan in Den Haag.